Projecten - Landbouw

Er is vruchtbare grond, en toch zijn armoede en honger nog steeds grote problemen.

Veel boeren hebben geen geld om in landbouwgrond te investeren, of ze hebben de kennis niet om dat te doen. Het beheren van de oogst en de opslag ervan vormen vaak ook problemen.

De partner organisatie in Dromankese investeert  dan ook in landbouw.

Naast het houden van vee, worden ook cashew en mangoes verbouwd. Hiermee het doel om de arme bevolking te helpen, financieel onafhankelijk te maken en zelfstandig te worden 

Een Nederlandse ondernemer die het gebied in Ghana bezocht, heeft de vraag gesteld wat er gebeurde met de verspilde cashewnoten en appelen. Ze lagen onder de bomen en er werd niets meegedaan, ze lagen weg te rotten zonder te worden gebruikt.

Er werd een experiment gestart met de Cashew-appel, het resultaat was mooie zoete sap die ongeveer 65/70 procent suiker bevat.

Daarom is een idee ontstaan om van het verspilde product van de cashew-appel, sap of Jam van te maken. Dit zou dienen als een extra inkomen voor de boeren.

Video Bron: PCV Media

Hoofdproduct Cashew-Appel en Cashew-noten

Verwerken van cashew-appel en cashew-noten

De rijpe appels vallen van de boom en worden verzameld, hoofdzakelijk  door vrouwen, samen met de hele familie. Daarna worden ze gedroogd.  Dit gebeurd elk jaar tijdens het hoog seizoen, die begint vanaf november tot en met maart.

De zaden worden van de appel gescheiden licht geroosterd en gekraakt, waarbij de ‘cashew-noot’ vrijkomt. De noten worden gewogen en  daar krijgen de inwoners geld voor.

Bomen met cashew-appel en de cashew-noot

De cashewboom is een kleine groenblijvende boom die tot 10 tot 12 meter hoog groeit, met een korte, vaak onregelmatig gevormde stam, en is familie van de mango en de pistache. Het duurt 3 jaar tot een boom begint met de productie van noten en tot 8 jaar voordat deze rendabel geoogst kan worden.

Wat de vrucht van de cashewnoten boom lijkt te zijn is een ovale of peervormige valse vrucht die ontstaat uit de vruchtbodem van de cashewbloem. De cashew-appel rijpt in een gele en/of rode vorm ongeveer 5 tot 11 cm lang, heeft een sterke zoete geur en een zoete smaak met een zurig smakend vel en is zeer rijk aan vitamine C.

De ware vrucht van de cashewnotenboom is een nier- of bokshandschoen-vormige steenvrucht die groeit aan het einde van de schijnvrucht. Eigenlijk ontwikkelt de steenvrucht als eerste op de boom, en vervolgens groeit de steel uit naar de schijnvrucht. Binnen de ware vrucht bevindt zich een enkele zaad, de cashewnoot.