Blijft het water wel drinkbaar in een watercisterne?

Een gemetselde watercisterne is ideaal om drinkwater in te bewaren. Ten eerste is het er donker. Dat zorgt ervoor dat eventuele bacteriën er nauwelijks kunnen overleven. Ten tweede blijft het water koel, waardoor het langer houdbaar blijft. Ten slotte is de bodem rond en heeft de functie van filter. Eventueel zand en kleine stofdeeltjes zakken naar de bodem en worden niet gedronken, omdat het kraantje hoger zit.

Hoelang gaat een watercisterne mee?

Een gemetselde watercisterne gaat heel lang mee. De levensduur van een watercisterne is erg afhankelijk van hoe goed die wordt onderhouden. Daarom trainen we metselaars om een watercisterne te kunnen bouwen, maar ook vooral om hem te kunnen onderhouden. Een goed onderhouden watercisterne kan tot wel 30 jaar meegaan!

Gaat al het geld van de stichting naar watercisternen?

We streven ernaar om 100% van onze giften donaties rechtstreeks aan de watercisternen in Ghana te besteden. Maar we hebben natuurlijk wel onze jaarlijkse kosten aan de website. En in 2022 hebben bijvoorbeeld de reiskosten vergoed van een coördinator in Ghana voor binnenlands transport. Dat is indirect dus zeker ten goede gekomen aan watercisternen in Ghana. Kortom, er is geen “strijkstok”.

Waarom geen goedkopere plastic watertanks?

Een watercisterne van cement heeft een aantal voordelen ten opzichte van een plastic watertank. Ten eerste kunnen we een watercisterne metselen met lokale materialen op plekken waar je nauwelijks een plastic watertank naartoe kunt vervoeren. Leveranciers rijden dan ook niet voor één tank naar afgelegen gebieden. Daarbij is het water koeler en gezonder en is een watercisterne dus duurzamer.

Waarom werken jullie juist in Ghana?

We hebben het ontwerp voor de watercisterne niet zelf bedacht. Dit is afkomstig van Paul Akkerman. Hij was al jaren bezig in Guinee-Bissau. Voor Eerhard was dat toen een reden om een ander land te kiezen. Door de gelijktijdige ontmoeting met Alfred Atta uit Ghana was dit snel duidelijk. De watercisternen verspreidden zich razendsnel over andere landen in Afrika en daarbuiten!

You are donating to : Stichting Ghana over de IJssel

How much would you like to donate?
€10 €50 €100
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Last Name *